Residential

Leece Residence, Coolbellup

Design Feasibility for an Owner Occupier

Context

This referral came from one of our land surveyors which whom we work closely with. The Client had an existing home on a sub-divisible block and wanted to built a new home for herself.

One of our architects was sent for an introductory meeting and she was impressed enough to wish to proceed. A team was sent to survey the site and take a design brief. Together we discussed what was important to her and what she wanted to achieve from her home. A week later we were back to show her the design proposal and explain the possibilities for the site based on her “wish list”. She took on board the limitations from the site and with some minor amendments we were able to produce a final concept design that she could not wait to get started on.

Our early involvement in the project allowed us to work closely with the land surveyor to achieve a desirable outcome for all stakeholders. The process was quick and allowed the client to assess the possibility of her site and put her closer to realizing the design of her dream home.

Description

The newly subdivided 400m² site needed to accommodate the living requirements of 3 generations; allowing family interaction whilst maintaining privacy when required.

The kitchen, dining, living, BBQ and alfresco being communal areas allowed line of sight to be maintained through the appropriate use of glazing and openings. An integrated scullery, external serving benches and large sliding door openings provided for functional use and further integration of these spaces.

Bedrooms on the ground floor were given their own ancillary breakout spaces so users could enjoy their own privacy.

The Clients final request was for the master bedroom to be isolated from the house if possible. This was achieved by creating a “retreat” on the second level complete with living area, full en-suite, Walk-In-Robe and balcony.

A multitude of both passive and active design principles were used in the design, namely orientation of the living/bedroom areas, the H-shape layout allowing for multiple outdoor shaded areas, the use of deciduous trees to control solar access at different times of the year and the use of water tank walls.

Browse all designs